De Bourgondiërs. Aartsvaders van de Lage Landen

                                        Nieuw

Waterspuwende standbeelden waren nog de meest simpele attractie. Maar wat dacht je van vervormende spiegels, valkuilen die de bezoekers op met veren gevulde zakken deden belanden? Dan was er nog de brug waar je doorzakte zodat je in de slotgracht belandde, kamers waar je met meel werd bestrooid of waar het begon te regenen. Liep je verder dan vond je apparaten, verborgen in een houten uil of kluizenaar, die konden spreken, of een installatie die de rokken van de dames deed opwaaien en hun benen met water besproeide.

Dit zag de jonge Filips de Goede, hertog van Bourgondië (en inmiddels nog veel meer vorstendommen) eind veertiende eeuw in het kasteel Hesdin uit de erfenis van zijn oma Margaretha van Male, gravin van Vlaanderen.
Voor ons heeft ‘Bourgondisch’ vooral te maken met overvloedig lekker eten en drinken maar in de Bourgondische Tijd ging het om de prikkeling van alle zintuigen, een ‘totale beleving’. De aankleding van de door de hertogen georganiseerde festiviteiten maakte (meer dan) de helft deel uit van de pret. Dat daarbij vaak de bodem van de schatkist aardig in zicht kwam was niet belangrijk. Bart van Loo gebruikt de term ‘Theatermonarchie’. Daar hoort ook bij de stimulering van bouw- en beeldende kunst. Alles draait om PR in dienst van een uitgekiende politiek (en de nodige strijd). Zo wisten de hertogen vanuit het bescheiden Bourgondië hun gebied uit te breiden tot aan de Waddenzee.

Bart van Loo begint bij het prille begin van deze van oorsprong Germaanse stam in de Tijd van de Volksverhuizing en raast door de tijd tot 1369, waar zijn eigenlijke verhaal begint. Naast de ‘gewone’ geschiedenisfeiten en de ontwikkelingen binnen de kunst- en cultuur geeft hij vooral ook inzicht in de beweegredenen voor de besluiten die de hertogen namen, en de manieren waarop ze hun doelen verwezenlijkten.
En.... Bart van Loo schrijft zoals hij spreekt. Hij is een verhalenverteller. Het boek leest als een trein.


Vanaf heden rekenen wij voor het versturen van een pakketje tot 10 kgbinnen Nederland € 4,50.

Wij zijn aanwezig op

congres
  • 4 en 5 april - Belgisch-Nederlandse Contactdagen voor Middeleeuwse archeologen, Mechelen

  • 6 en 7 juni - Assembled Articles VI, Zwolle